Barcode EAN στα φάρμακα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :

Τα barcodes αποτελούν πλέον γεγονός και για την ελληνική φαρμακευτική αγορά. Από 1ης Ιανουαρίου 2005, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, όλα τα φάρμακα που διακινούνται στην Ελλάδα και φέρουν ταινία γνησιότητας θα πρέπει να έχουν εκτυπωμένο επάνω της κι ένα barcode.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική στροφή στις μέχρι τώρα πάγιες πρακτικές κι αυτό διότι η υιοθέτηση των barcodes αναμένεται να βοηθήσει στην επίλυση αρκετών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τομέας Υγείας στη χώρα μας.

Ο ΕΑΝ-13, που όλοι γνωρίζουμε από τα καταναλωτικά προϊόντα, θα εκτυπώνεται πλέον επάνω στην υπάρχουσα ταινία γνησιότητας και το περιεχόμενό του θα αποτελείται από έναν 13ψήφιο αριθμό με την δομή280 EEEEEEEEE C όπου:

  • Το 280 είναι ένα ειδικό πρόθεμα με το οποίο θα αρχίζουν ΟΛΟΙ οι κωδικοί των φαρμάκων.
  • ΕΕΕΕΕΕΕΕ είναι ο γνωστός 9ψήφιος κωδικός που χρησιμοποιείται και τώρα και που εκδίδεται από τον ΕΟΦ.
  • C είναι ένα ειδικό ψηφίο που ονομάζεται ψηφίο ελέγχου, υπολογίζεται αυτόματα από τα προηγούμενα 12 ψηφία και εξασφαλίζει την ορθότητα της ανάγνωσης του κωδικού.

Η ΕΑΝ Ελλάς στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή της πολιτείας και θα βρίσκεται στη διάθεση των χρηστών για τυχόν διευκρινίσεις που αφορούν την ορθή εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής.

2004
2004 → Δελτίo Τύπου 2 από 2  1 2