Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, ο συνεχής ανταγωνισμός καθώς και η συνεχής προσπάθεια των κυβερνήσεων για δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών και ταυτόχρονη βελτιστοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών, ώθησε τους Αμυντικούς Τομείς πολλών χωρών στην υιοθέτηση διεθνών εμπορικών προτύπων ευρέως αποδεκτών από τη βιομηχανία.
Βάσει των ανωτέρω και μετά από μακρόχρονη συνεργασία του σύνδεσμου GS1 με τη Νατοϊκή Επιτροπή AC/135, φορέα υπεύθυνου για το Σύστημα Κωδικοποίησης του NATO (NCS - NATO Codification System), αποφασίστηκε πρόσφατα η διασύνδεση των δύο συστημάτων NCS και σύνδεσμου GS1.
Οι διαφορές των δύο συστημάτων...
Το NCS αποτελεί εργαλείο/κλειδί των λειτουργιών logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας για όλες τις χώρες/μέλη του NATO όπως επίσης και πολλές που δεν υπάγονται σ'αυτό (χώρες PfP). Είναι ένα ανεξάρτητο σύστημα αναγνώρισης και κωδικοποίησης των υλικών (πολεμικών ή μη) βάσει του οποίου ένας αριθμός NSN (NATO Stock Number) αποδίδεται σε υλικά με κοινά χαρακτηριστικά που διακινούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, τον κατασκευαστή τους και τη χώρα διακίνησής τους (σχέση ένα προς πολλά).
Ο αριθμός NSN αποτελεί το κλειδί πρόσβασης σε μια βάση δεδομένων που περιέχει:
- τις διευθύνσεις όλων των κατασκευαστών/προμηθευτών για το συγκεκριμένο προϊόν
- τον εσωτερικό κωδικό (part number) που χρησιμοποιεί ο καθένας απ' αυτούς για την αναγνώριση του προϊόντος
- τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος
Πριν την ανταλλαγή οποιασδήποτε πληροφορίας πρέπει πρώτα αυτή να καταχωρηθεί και να είναι προσβάσιμη από όλους τους συμμετέχοντες κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κανόνων σε όλα τα στάδια. Ο αριθμός NSN μπορεί να αναγραφεί με τη μορφή γραμμωτού κώδικα CODE39.
Το σύστημα κωδικοποίησης βασίζεται στη "μη σημαντική" κωδικοποίηση. Σε κάθε προϊόν αποδίδεται ένας μοναδικός κωδικός αριθμός βάσει της προέλευσης κατασκευής του (σχέση ένα προς ένα). Το σύστημα κωδικοποίησης χρησιμοποιείται παγκοσμίως, απλοποιεί τις διαδικασίες προμηθειών για τον προμηθευτή και τον καταναλωτή διευκολύνοντας το Διεθνές Εμπόριο και τη χρήση Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
Στα πλαίσια του συστήματος κωδικοποίησης έχουν προβλεφθεί 3 τρόποι αναγνώρισης των Μονάδων Μεταφοράς ή των Μονάδων Logistics:
- Μοναδικός παγκόσμιος κωδικός αναγνώρισης μιας Μονάδας Logistics - SSCC (Serial Shipping Container Code).
- Αριθμός Αποστολής, ο οποίος χρησιμοποιείται ως αριθμός αναφοράς για όλες τις Μονάδες Logistics που αποτελούν μέρος μιας αποστολής. Ο αριθμός αυτός αποδίδεται από τον μεταφορέα (carrier είτε forwarder) χρησιμοποιώντας τη δική του εσωτερική δομή στοιχείων.
- Αριθμός Αναγνώρισης Φορτίου, ο οποίος χρησιμοποιείται ως αριθμός αναφοράς για όλες τις Μονάδες Logistics που αποτελούν μέρος ενός φορτίου. Ο αριθμός αυτός αποδίδεται από τον ναυλωτή χρησιμοποιώντας τη δική του εσωτερική δομή στοιχείων.
Συνδυασμός των δύο συστημάτων...
Προκειμένου να μπορέσουν να συνδυαστούν τα δύο συστήματα κωδικοποίησης, ο σύνδεσμος GS1 υιοθέτησε τον Δείκτη Εφαρμογής (AI) 7001 - NATO Stock Number. M' αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η απεικόνιση του NSN με τον γραμμωτό κώδικα EAN-128 αντί του CODE39. M' αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα, στην αμυντική βιομηχανία και τις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας, εκμετάλλευσης όλων των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται η χρήση του συστήματος κωδικοποίησης.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι το NATO έχει ήδη υιοθετήσει και τη χρήση του Δείκτη Εφαρμογής (AI) 00 - Serial Shipping Container Code, ως "Αριθμού Κυκλοφορίας" των διαφόρων Μονάδων Logistics.
Παράλληλα, τα Γραφεία Κωδικοποίησης NCB (NATO Codification Bureau) των χωρών-μελών, προχωρούν στην αναβάθμιση των βάσεων δεδομένων τους, ούτως ώστε αυτές να περιλαμβάνουν και τους κωδικούς των προϊόντων.
Περισσότερες πληροφορίες...
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές του συστήματος κωδικοποίησης στον τομέα της άμυνας, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο http://www.nato.int/structur/AC/135/ncs_ean_linkage/index.htm