Στη σελίδα αυτή θα βρείτε σύντομες απαντήσεις σε ερωτήσεις γενικής φύσεως σχετικά με το σύστημα κωδικοποίησης, τα barcodes και την εγγραφή σας στην 520 Barcode Ελλάς. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μας στείλετε και την δικιά σας ερώτηση μέσω email...

  • Τι είναι το barcode;

    Το barcode είναι ένας τρόπος απεικόνισης μιας πληροφορίας σε μορφή κατανοητή από μηχανές. Με άλλα λόγια είναι ένα είδος αλφαβήτου, που απεικονίζει με συνδυασμούς από γραμμές διαφορετικού πλάτους και "είδους" ("σκοτεινές" και "φωτεινές"), μια συγκεκριμένη πληροφορία (π.χ. τον κωδικό ενός προϊόντος) και "διαβάζεται" από ειδικά μηχανήματα ανάγνωσης (scanners).

  • Ποιά η διαφορά μεταξύ κωδικού και barcode;

    Ένας κωδικός αποδίδεται σε "κάτι" προκειμένου αυτό να είναι αναγνωρίσιμο. Eίναι, δηλαδή η ταυτότητά του. Ένα barcode είναι η οπτική απεικόνιση αυτής της ταυτότητας σε μορφή αναγνώσιμη από κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (barcode scanners).

  • Ποιός είναι υπεύθυνος για την κωδικοποίηση των μονάδων εμπορίας;

    Ποιός είναι υπεύθυνος για την κωδικοποίηση των μονάδων εμπορίας;
    Ο γενικός κανόνας
    Κάθε εταιρία στην οποία ανήκει η εμπορική επωνυμία ενός προϊόντος, ασχέτως με το πού και από ποιόν κατασκευάζεται το προϊόν, είναι υπεύθυνη για την απόδοση του GTIN. 
    Κατά συνέπεια, ως «εταιρία» θα νοείται:

    1.  Ο κατασκευαστής ή ο προμηθευτής
      Αν κατασκευάζει το προϊόν ή αναθέτει την παραγωγή του σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και το πωλεί με κάποια εμπορική επωνυμία η οποία ανήκει στον ίδιο.
    2. Ο εισαγωγέας ή ο έμπορος χονδρικής
      Αν ο εισαγωγέας ή ο έμπορος χονδρικής αναθέτει την παραγωγή του προϊόντος σε οποιαδήποτε χώρα και το πωλεί με κάποια εμπορική επωνυμία η οποία ανήκει σε αυτόν. Αν ο εισαγωγέας ή ο έμπορος χονδρικής μεταβάλλει το προϊόν (αν για παράδειγμα, το ανασυσκευάζει).
    3. Ο λιανοπωλητής
      Αν ο λιανοπωλητής αναθέτει την παραγωγή του προϊόντος σε οποιαδήποτε χώρα και το πωλεί με κάποια εμπορική επωνυμία που ανήκει σε αυτόν.

  • Τι είναι και ως υπολογίζεται το ψηφίο ελέγχου;

    Το τελευταίο ψηφίο των κωδικών EAN/UPC υπολογίζεται από τα προηγούμενα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της σωστής εισαγωγής του κωδικού σε ένα υπολογιστικό σύστημα και ονομάζεται "ψηφίο ελέγχου" (check digit). Το ψηφίο ελέγχου υπολογίζεται ώς εξής:
    Προσθέτουμε όλα τα ψηφία του αριθμού που βρίσκονται σε μονές θέσεις ξεκινώντας από δεξιά προς τα αριστερά π.χ. στον αριθμό 520856754381 δημιουργούμε το άθροισμα 1+3+5+6+8+2=25. Πολλαπλασιάζουμε το άθροισμα που βρήκαμε με το 3, δηλαδή 25x3=75. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ψηφία, δηλαδή 75+8+4+7+5+0+5=104. Αν το τελευταίο ψηφίο του αριθμού που βρήκαμε είναι μηδέν τότε αυτό είναι το ψηφίο ελέγχου, διαφορετικά το αφαιρούμε από το 10 και βρίσκουμε το ψηφίο ελέγχου. Στο παράδειγμα το ψηφίο ελέγχου είναι 10 - 4 = 6 και ο κωδικός στην τελική του μορφή είναι ο δεκατριψήφιος 5208567543816.

  • Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε χρώμα σε ένα barcode;

    Όχι. Οι οπτικοί αναγνώστες (scanners) λειτουργούν μετρώντας την ανάκλαση μιας φωτεινής δέσμης επάνω στην επιφάνεια που έχει εκτυπωθεί το barcode, και επειδή χρησιμοποιούν δέσμη φωτός που βρίσκεται στην κόκκινη περιοχή χρωμάτων "βλεπουν" φωτεινά τα χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο κτλ, και σκούρα τα χρώματα στις αποχρώσεις μπλε, πράσινου, μαύρου κτλ. Γι' αυτό το λόγο, τα χρώματα των μπαρών ή/και του φόντου ενός barcode δεν μπορούν να είναι οποιαδήποτε. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Starter' s kit.

  • Μπορώ να τυπώσω ένα barcode σε όποιο μέγεθος θέλω;

    Όχι. Η αναγνωσιμότητα ενός barcode εξασφαλίζεται μόνο αν το μεγέθός του βρίσκεται μέσα σε ορισμένα όρια. Η επιφάνεια και ο τρόπος εκτύπωσης είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή του κατάλληλου μεγέθους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Starter' s kit.

  • Μπορώ να τροποποιήσω το γραφικό ενός barcode σε κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας;

    Όσον αφορά στο πλάτος του όχι. Οι ενδιάμεσες αποστάσεις και το πλάτος των ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρομων γραμμών είναι τα καθοριστικά στοιχεία για την αναγνώριση και αποκωδικοποίηση ενός barcode από τον οπτικό αναγνώστη (scanner).

  • Κάθε προϊον που έχω πρέπει να έχει διαφορετικό κωδικό barcode;

    Ναι. Κάθε διαφορετικό προϊόν θα πρέπει να έχει διαφορετικό κωδικό barcode. Συμβουλευτείτε τους Κανόνες Απόδοσης Κωδικών για περισσότερες πληροφορίες

  • Τα τρία πρώτα ψηφία ενός κωδικού φανερώνουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος;

    Τα πρώτα ψηφία ενός κωδικού barcode προσδιορίζουν τον εκδότη, από τον οποίο εκδίδονται οι κωδικοί. Για παράδειγμα, οι κωδικοί που αρχίζουν με 520 έχουν αποδοθεί από την 520 Barcode Ελλάς στις εταιρίες-συνδρομητές της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προϊόντα τους κατασκευάζονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα. Το πρόθεμα 520 στους κωδικούς barcode δεν αποκλείει άλλη χώρα κατασκευής, ωστόσο, στο 97% των περιπτώσεων διακρίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και έχει αποδοθεί σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τα οποία διακινούνται στην ελληνική και διεθνή αγορά.

  • Σε ποιά εταιρία ανήκει αυτός ο κωδικός;

    Σε ποιά εταιρεία ανήκει αυτό το προϊόν; Ποιά είναι η διεύθυνση αυτής της εταιρίας; Που μπορώ να βρώ εταιρείες με ισχύοντες κωδικούς barcode από 520; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά το i520.gr.

  • Χρειάζομαι barcode για την επιχειρησή μου. Τι να κάνω;

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υιοθετήσουν το σύστημα κωδικοποίησης barcode θα πρέπει να ζητήσουν από την 520 Barcode Ελλάς να εκδώσει για λογαριασμό τους "Άδεια Χρήσης Κωδικών Αριθμών".

  • Έχω εταιρικό πρόθεμα, μπορώ να δημιουργήσω ένα barcode ΕΑΝ-13 τώρα;

    Έχω εταιρικό πρόθεμα, μπορώ να δημιουργήσω ένα barcode ΕΑΝ-13 τώρα;
    Ναι. Αν έχετε κωδικό πρόσβασης στις σελίδες μελών της 520 Barcode Ελλάς, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Δημιουργία Barcode